De zomervakantie is alweer bijna voorbij en voor de studenten staat er weer een druk jaar voor de deur. Als je net begint met studeren, is dit een extra spannende tijd. Studeren aan een Hogeschool of Universiteit is namelijk heel wat anders dan een middelbare school. Het is daarom ook belangrijk dat je van te voren alles goed hebt geregeld, zodat je je volledig kunt focussen op je studie en het studentenleven. Wij vertellen je wat je nodig hebt en geregeld moet hebben om je studententijd goed van start te gaan.

Studieplek

Een goede plek om te kunnen studeren is erg belangrijk. Om je volledig te kunnen focussen op je studie is het belangrijk om op een kalme plek zonder directe afleidingen te zitten. Hoe de ideale studieplek eruit ziet, is voor iedereen natuurlijk anders. Een fijne studieplek begint bij de aanwezigheid van de juiste faciliteiten. Denk hierbij aan een bureau met ruimte voor je laptop en schoolboeken, maar ook een comfortabele stoel, voldoende stopcontacten, goede internetverbinding en een lamp voor op het bureau.

Laptop

Om goed te beginnen aan je studententijd is het van belang om een goede laptop aan te schaffen. Waarschijnlijk ben je wel een paar jaar bezig met je studie. Het is daarom ook belangrijk om te investeren in een laptop die je hele studie meegaat. Wat voor type laptop je nodig hebt, is afhankelijk van de studie je gaat volgen. Voor de meeste studies is een standaard schoollaptop prima, maar bij sommige opleidingen moeten uitgebreide grafische werkzaamheden uitgevoerd worden. In dit geval is het handiger om op zoek te gaan naar een MacBook.

Studentenreisproduct

Vergeet voordat het schooljaar begint niet het studentenreisproduct aan te vragen. Zoals je waarschijnlijk al weet, heb je als student recht op een ov-chipkaart met een abonnement waarmee je gratis kunt reizen. Dit abonnement komt in twee vormen, namelijk het weekabonnement en het weekendabonnement. Met het weekabonnement reis je doordeweeks gratis door heel Nederland. Met het weekendabonnement kun je alleen in het weekend hier gebruik van maken en reis je doordeweeks met korting.

Studiefinanciering

Naast het aanvragen van het studentenreisproduct, is het ook belangrijk na te gaan of je in aanmerking komt voor studiefinanciering. Studiefinanciering kun je via DUO aanvragen en krijg je maandelijks uitbetaald. Studiefinanciering bestaat uit vier delen: de aanvullende beurs, het studentenreisproduct, een lening en collegegeldkrediet. Op het MBO is er ook nog sprake van een basisbeurs.