Een verhuizing roept bij de meeste mensen ontzettend veel stress op. Een geheel stressloze verhuizing is misschien een utopie, maar met onderstaande tips kun je er wel voor zorgen dat het zo efficiënt mogelijk verloopt.

  1. Maak een checklist en planning

Om alles wat je moet doen overzichtelijk en behapbaar te houden, doe je er goed aan om een checklist en planning op te stellen. Deel dit op in drie fases: voor, tijdens en na de verhuizing. Schrijf per fase op wat er wanneer moet gebeuren. Niet alleen behoud je zo het overzicht, je zorgt er ook voor dat je niets vergeet. De lijst kan in het begin misschien heel lang aanvoelen, maar zodra je dingen begint af te strepen, zal dit een bevredigend gevoel geven.

  1. Begin op tijd

Het klinkt als een open deur, maar de allerbelangrijkste factor in het tegengaan van de welbekende verhuisstress is op tijd beginnen. Als je gaat verhuizen kom je er meestal achter dat je veel meer spullen hebt dan je denkt. Het geeft je dus meteen de kans om een bezem door je interieur te halen. Sla allereerst tijdig dozen in. Zoek online naar kortingscodes voor verhuisdozen enzo, zodat deze niet gelijk een gat in je budget slaan. Neem de tijd om alles rustig te sorteren en in te pakken. Dingen die je niet meer gebruikt kun je weggeven of weggooien. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf afspreken om één doos per dag in te pakken, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Dat bespaart je niet alleen stress vooraf, maar ook tijdens en na de verhuizing – als je alles haastig in dozen gooit, heb je hier weer last van tijdens het uitpakken.

  1. Laat bijtijds weten dat je verhuist

Een verhuizing houdt doorgaans ook veel bureaucratische rompslomp in. Je moet je nieuwe adres vaak aan een hoop instanties laten weten: van de gemeente tot je energieleverancier. Ook als je binnen de gemeente verhuist, moet je dit laten weten. Neem alle instanties in je checklist op en geef het tijdig door, zodat alles op het moment dat je daadwerkelijk bent verhuisd goed is verwerkt. Als je wijzigingen te laat doorgeeft, riskeer je een boete. Vergeet ook je lidmaatschappen niet, bijvoorbeeld van een tijdschrift, sportclub of de bibliotheek. Als je minstens zes weken voor de verhuizing je nieuwe adres doorgeeft, hoef je je in principe geen zorgen te maken. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ervoor kiezen om je post de eerste maanden door te sturen.