Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen2018-01-17T09:42:57+01:00

Het lijkt als je er té lang over nadenkt echt onmogelijk, een verhuizing is al stressvol opzich en als je je kleine kroost er ook nog eens bij hebt is het geen pretje. Maar met deze tips kom jij de verhuizing zonder slag of stoot door. We hebben de beste tips en tricks voor jullie op een rijtje gezet, zodat jullie ook mét kinderen een zorgeloze verhuizing kunnen hebben.

De impact van verhuizen op kinderen

Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis en heeft een grote impact op kinderen. Er zijn meerdere onderzoeken op losgelaten, onder andere uit een Deens onderzoek op 1,4 miljoen personen blijkt dat het effect van verhuizen op kinderen echt enorm is. Kinderen die eens of meerdere keren verhuizen hebben volgens dit onderzoek een vergrote kans op psychische klachten. Verhuizingen tussen de twaalf en veertien jaar hadden de meeste impact op de kleintjes, met name omdat de kinderen dan een vast sociaal netwerk hebben opgebouwd en op dat moment ook keuzes maken voor eventuele middelbare scholen. Natuurlijk hebben vriendjes en vreindinnetjes en ouders hiervan ook een aandeel in. Dat wordt erg lastig wanneer je naar een andere stad of zelfs een ander land verhuist.

Tip 1: verken de omgeving

Voordat je verhuist kun je het beste alvast even de nieuwe omgeving verkennen. Probeer in contact te komen met de juiste school, docent en klas, bezoek verschillende sportclubs met jouw kinderen en betrek ze in het hele proces. Dit geeft ze een gevoel van controle en vertrouwen. Wanneer je buiten gaat wandelen, fietsen of spelen met de kleintjes, doe dit dan ook alvast in je nieuwe buurt. Zo kunnen ze gewend raken aan de nieuwe omgeving. Wacht dus ook met het vertellen van de verhuizing aan jouw kind(eren) tot je deze plaatsen kan laten zien. Pas als de plannen concreet zijn vertel je het aan je kind(eren).

Tip 2: communiceer met je kind(eren)

Het is belangrijk dat je de dialoog aangaat met jouw kind(eren). Geef ze de ruimte om vragen te stellen, erover te praten en hun gevoelens te uiten.  Een verhuizing zien kinderen als een verlies, dus kunnen ze best wel eens verdrietig zijn. Geef hier voldoende aandacht aan, benader ze op een positieve manier en stel zelf ook vragen aan jouw kleintjes. Zo weet je wat er in hun koppie omgaat en kan je hier ook beter op inspelen.

Tip 3: plan verstandig

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar zorg dat je verhuizing goed gepland is. Niet alleen de dag zelf, maar bekijk ook wanneer het voor jouw kind(eren) het beste uitkomt. Probeer te verhuizen in een vakantie en vooral niet tijdens periodes dat je kind(eren) al veel veranderingen moeten doormaken.

Tip 4: bereid je kind voor op de verhuizing

Voor veel kinderen is het iets wat compleet nieuw is. Gedachtes als ‘hoe komt mijn nieuwe kamer eruit te zien?’, ‘maak ik wel nieuwe vriendjes?’, ‘waar gaan al onze spullen naar toe’ komen vaak voor in de hoofdjes. Lees daarom samen veel verhaaltjes over verhuizen, bekijk kinderfilmpjes en benadruk vooral dat het een positieve verandering gaat zijn. Beloof jouw kleintje dat hij/zij nieuwe spulletjes uit mag kiezen, hoe leuk de nieuwe buurt is en laat foto’s zien van het nieuwe huis.

Tip 5: pak samen in

Trek de limonade, snoep en chips uit de kast en maak er samen een gezellige middag van. Ga samen met je kleintje het speelgoed opruimen, de slaapkamer inpakken en ga zo maar door. Leg de kleurtjes ook maar klaar, dan kunnen jouw kinderen hun eigen verhuisdoos versieren.

Tip 6: veiligheid boven alles

Tijdens de verhuizing slingert er vanalles rond, de schoonmaakmiddelen staan niet meer in de ‘verboden kastjes’, hier en daar liggen verschillende gereedschappen. Zorg ervoor dat dit alles uit het zicht van jouw kind(eren) blijft om nare ongelukjes te voorkomen. Stapel ook de verhuisdozen niet te hoog op en zorg dat er een klein speelhoekje blijft voor de kleintjes.

Nu we de belangrijkste dingen voor jullie op een rijtje gezet hebben, is verhuizen met jouw kind(eren) geen probleem meer. StudentVerhuizers kijkt graag samen met jullie naar de mogelijkheden en stelt graag een plan de campagne op voor de gehele verhuizing. Kortom, bij StudentVerhuizers zijn we van alle markten thuis. En niet geheel onbelangrijk; als je onze verschillende diensten combineert, worden de prijzen alleen nog maar aantrekkelijker. We horen je denken: ‘nóg goedkoper, dat kan toch niet?!’. Bij ons wel, kwaliteit boven kwantiteit en al jouw behoeftes worden met de grootste zorg afgewerkt. Neem contact op met een van onze specialisten voor een geheel vrijblijvende prijsopgave!

Ga naar de bovenkant