Medio 2014 is de huizenmarkt gestaag weer aangetrokken. Anno 2016 wordt deze huizenmarkt, zo lijkt, steeds stabieler. Voor sommige mensen betekent dit dat ze steeds meer gaan nadenken over verhuizen. Maar bij een verhuizing komt heel veel kijken en in dit artikel geven we informatie tot de reden van verhuizen en recente cijfers over de huizenmarkt. Want hoewel een verhuizing vaak een beslissing is die wordt genomen op emotie kun je maar beter goed voorbereid de beslissing nemen. 

Waarom wil je verhuizen?

Verhuizen is sowieso een redelijk ingrijpende gebeurtenis die vaak veel stress, emotie en andere gevoelens met zich meebrengt. Je verandert niet alleen van woning, maar ook van omgeving, buren, wijk en ga zo maar door. Dit kan dus een groot effect op jezelf hebben. Mensen willen vaak verhuizen omdat ze een mooiere woning hebben gezien, de financiële situatie is gewijzigd of de persoonlijke situatie is gewijzigd. Wie nadenkt over een verhuizing doet er goed aan om een voor- en nadelenlijst te maken en zo nóg duidelijker te krijgen of het een goede beslissing is. Tevens krijg je zo een helder overzicht en kan de keuze dus makkelijker worden gemaakt. Handig!

Cijfers over de huizenmarkt

Wanneer we de cijfers induiken die recent zijn bekendgemaakt door Woningmarktcijfers (Q1, 2016) dan vallen een aantal dingen op. Zo is de prijs per woning gemiddeld met zo’n €14.000 gestegen sinds begin 2015. Tevens groeit het aantal transacties al flink sinds het dal in 2013. Na 1 kwartaal in 2016 zitten we inmiddels al op bijna 50.000 transacties, waar de verwachting is dat we in 2016 nog dichter richting de inmiddels magische grens van 200.000 gaan. Enfin, deze cijfers laten in ieder geval al wat zien over de aantrekkende huizenmarkt. De verkoopprijzen gaan omhoog en je verkoopt je huis sneller. Een goede reden om nu de markt op te gaan en je woning te verkopen.

In alle opzichten zijn de ontwikkelingen op de markt positief te noemen, al zijn het natuurlijk algemene cijfers die jou geen zekerheid kunnen geven voor de verkoop of verhuur van jouw woning.

Een nieuwe start

Het is belangrijk om de ontwikkelingen in de markt en je voor- en nadelenlijst mee te laten wegen in de beslissing of je al dan niet wel of niet koopt. Toch is gevoel en emotie bij de keuze om te verhuizen ook belangrijk. Indien je jezelf oriënteert op de huizenmarkt is het verstandig om goed in beeld te krijgen wat er mogelijk is. Wil je huren of kopen? Welke kosten komen er bij? Waar moet je rekening mee houden met verhuizen? Door daarnaast verschillende woningen te bezichtigen die aan je woonwensen voldoen, kun je bepalen of het wel of niet de moeite loont om te verhuizen. Helaas is het voor veel mensen toch een droom om het perfecte huis te vinden. Een huis dat direct aan al je wensen en eisen voldoet. Gelukkig ben je zelf de baas en kun je zelf lekker creatief aan de slag gaan. Je eigen plekje, dat is toch het mooiste wat er is.