Verhuis naar andere gemeente of stad

Verhuis naar andere gemeente of stad2018-01-17T10:29:33+01:00
n het vorige artikel hebben we je algemene verhuistips gegeven die handig zijn voor eenider die gaat verhuizen. Maar waar moet je allemaal op letten als je naar een andere gemeente gaat verhuizen? Omdat elke gemeente andere regels hanteert helpen wij je graag met onze tips.

Hou rekening met gemeentelijke belastingen

De gemeente waarin je staat ingeschreven int jouw gemeentelijke belastingen, zoals OZB (onroerende zaak belasting), afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting. Verhuizen naar een andere gemeente kan invloed hebben op de hoogte van deze bedragen. Bij de meeste gemeenten krijg je (een deel van) de rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting terug als je die voor het hele jaar vooruitbetaald hebt. Het is dus verstandig om hier vooraf informatie over in te winnen.

Geef de verhuizing door aan de gemeente

Als je verhuist kun je dit vaak al 30 dagen voordat je verhuist doorgeven aan de gemeente. Voor het verhuizen naar een andere gemeente gelden dezelfde richtlijnen als bij het verhuizen binnen dezelfde gemeente. Je geeft je nieuwe adres door aan je nieuwe gemeente. De afmelding in je oude woonplaats gebeurt vervolgens automatisch. Dat hoef je dus niet zelf te doen. Het is van groot belang om dit op tijd te doen. Als je dit niet op tijd doet kun je boetes krijgen die oplopen tot bedragen boven de €300. Wel zo handig om het dus op tijd door te geven.Verhuizen naar andere gemeente

Verschillen voor TV, internet en telefonie

In een andere gemeente kan het zijn dat er andere aanbieders zijn voor TV, internet en telefonie. Ga daarom ruim (lees: minimaal 1 maand) voordat je gaat verhuizen de verschillende aanbieders bekijken. Het kan ook zo zijn dat er in je nieuwe woonplaats internet via glasvezel bereikbaar is, wat weer vele voordelen met zich kan meebrengen. Wellicht hanteert de aanbieders zelfs welkomstacties die het interessant maken om over te stappen. Overstappen is niet moeilijk, maar bekijk alle opties eerst rustig. Het kan je namelijk al snel grote besparingen opleveren. De moeite waard dus!

Regel alles voor het gezin

Niets zo lekker thuiskomen als thuiskomen zonder stress. De kinderen kunnen naar hun nieuwe school en verenigingen en jij en je partner hebben ook alles netjes op orde. Denk hierbij dus ook aan de tandarts en huisarts. Zo kom je rustig thuis in je nieuwe huis en hoef je nergens over te stressen.

Ga met een gerust gevoel op pad

Waar parkeer ik de auto? Waar en wanneer kan ik reizen met het Openbaar Vervoer? Hoever is het rijden naar de school van de kinderen of mijn nieuwe werk? Wanneer je je voor de verhuizing al in gaat lezen over dit soort onderwerpen kom je achteraf niet tot verassingen te staan.

Let goed op bij uitkeringen

Wanneer je een uitkering hebt moet je goed oppassen voordat je verhuist. Deze vervalt namelijk wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist. In de nieuwe gemeente dien je dan ook een nieuwe uitkering aan te vragen. Doe dit ruim voordat je gaat verhuizen want door de vele aanvragen van alle kanten hebben de gemeentes vaak niet erg veel haast met dit soort aanvragen. Wij hopen dat we je met deze handige verhuistips duidelijkheid hebben kunnen geven over het verhuizen naar een andere gemeente. Vergeet ook niet de algemene tips in het vorige artikel goed door te nemen!

Ga naar de bovenkant